El festival segueix viu a Cassà de la Selva amb l’exposició Càntut al bressol a Can Trinxeria i la nova recerca del Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons, enguany dedicada a les cançons de joc.

El projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha tancat la sisena edició del festival a Cassà de la Selva assolint els objectius amb els quals va néixer. Durant tres dies, el municipi gironí ha acollit 25 propostes, entre concerts, xerrades, tallers i exposicions, entre d’altres, que han permès difondre el repertori de cançons de tradició oral, posar en valor aquest patrimoni i buscar espais i moments per cantar en comunitat.

“El festival que no vol créixer”. Amb aquesta declaració d’intencions, els responsables del projecte Càntut defineixen la trobada que té lloc cada novembre a Cassà de la Selva. Un esdeveniment que vol mantenir la seva essència i format per seguir investigant, recopilant i difonent el patrimoni immaterial del país. I això passa per continuar oferint una trobada per a totes les edats, de proximitat, participativa i emotiva en què es continuï la cadena de transmissió d’aquest repertori.

Aquest any, s’ha viscut un cap de setmana intens, al voltant de tres eixos. En primer lloc, les cançons de bressol, a partir de la recerca realitzada amb la comunitat educativa de Cassà de la Selva, d’on han sorgit l’espectacle de Carmina Rabassedas En Non-non, el follet de la son, l’exposició Càntut al bressol, el concert de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader, i activitats prèvies a la Llar d’infants municipal Taps i a la Residència Geriàtrica Sant Josep. També n’ha nascut la nova producció pròpia del projecte Càntut, amb la cantant i trompetista Alba Careta, actualment en procés de creació. En segon lloc, destaca el centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, amb activitats com l’exposició comissariada per Jaume Ayats, les xerrades sobre les missions de recerca de Jordi Tomàs i Salvador Rebés, i l’espectacle i el taller de Les Eines, del Cor Jove Amics de la Unió. En tercer lloc, el Càntut ha viscut un dels moments més simbòlics amb la cessió dels materials de l’investigador i folklorista Artur Blasco al projecte: 80 DVD amb les cançons que ha recollit durant més de 60 anys als Pirineus. Uns materials dels quals només en té una còpia la Generalitat de Catalunya i, ara, el Càntut.

Gran part de les 25 propostes que s’han pogut veure durant el festival han estat ideades especialment per a l’ocasió, i han comptat amb la participació d’una desena d’entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus de l’èxit d’aquest esdeveniment. Així mateix, pel que fa a les 9 activitats de pagament, 6 han exhaurit totes les localitats: els Càntut a taula amb la Ludwig Band i El Pony Pisador, l’espectacle de Pep Gimeno Botifarra, el concert de Jaume Arnella i Biel Majoral, i els dos Dinars de cantadors i cantadores. Precisament en aquests darrers dinars s’hi han viscut moments molt emotius, amb persones de generacions diferents compartint taula i cançons, i en què s’hi han sumat veus com la de la cantant aranesa Alidé Sans, el cantant de Germà Negre Adrià Dilmé, Artur Blasco, Meg, Francesc Ribera Titot, i molts espontanis que s’han obert per oferir algunes de les melodies que més els han marcat. A més d’aquests instants per cantar plegats en espais més recollits, el Càntut ha comptat amb moments molt festius, com el Vermut cantat a la plaça de la Coma, amb Grana i Moscatell i Clara Colom i Alba Magriñà, o els concerts itinerants amb la banda de carrer Bufant Fort. Sense oblidar els espectacles d’Anna Ferrer, Joana Dark, Artur Blasco i Arnau Obiols, i Última vèrtebra, amb propostes d’estils i formats ben diversos al voltant de la tradició oral.

El Càntut segueix present a Cassà de la Selva

Fins al dijous 24 de novembre es pot seguir visitant a Can Trinxeria l’exposició Càntut al bressol, en què s’hi poden escoltar les cançons recollides per la comunitat educativa del municipi a la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons. En aquest sentit, la nova edició d’aquest projecte ja està en marxa i, durant aquest curs, els alumnes dels centres educatius del municipi faran recerca i treballaran al voltant de les cançons i cantarelles de joc. Una proposta que permet recollir cançons de les diferents cultures presents a la població, així com donar a conèixer i ampliar el repertori de tradició oral present a la vila. El resultat d’aquesta nova campanya de recol·lecció es podrà veure a la pròxima edició del festival, que tindrà lloc del 17 al 19 de novembre del 2023.

Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques. El cançoner allotjat a www.cantut.cat és un arxiu amb més de 1.600 cançons en àudio i/o vídeo recollides per caçadors de cançons i cantades per persones grans de les comarques gironines. Uns enregistraments disponibles en línia, amb informacions de context, a més de prop de 1.000 transcripcions a partitura. La segona branca és el festival, un esdeveniment per fer viure el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat. Pel que fa a les produccions pròpies, es tracta de propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troben el Canti, vesprada de cançó tradicional dut a terme aquest mes de novembre a Illa (Rosselló); l’Hostal Càntut, àpats per cantar; l’exposició Peret Blanc de Beget, i els discos Vega de Paula Grande i Anna Ferrer, i Càntut, de Belda & Sanjosex, entre d’altres. Aquest any 2022, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha esta guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, i amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música.


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram

 

 

 

 

 

Cassà al dia

BannerCassaaldia

L'actualitat política i social de Cassà de la Selva.

Horari d'emissió: De Dilluns a Diumenge a les 13h.

Presenta: Mateu Ciurana.

Contacte: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Per a descarregar-vos el fitxer premeu l'enllaç de la dreta (mp3) i amb el botó dret seleccioneu “desar com”.

 

 

 

Últims programes "Cassà al Dia"