La 23ª edició del torneig internacional de futbol base MICFootball (MIC-Mediterranean International Cup) serà la més multitudinària de la història, amb 444 equips que jugaran 1.092 partits en 43 municipis de les comarques gironines. Riells i Viabrea, Jafre i Palau-Saverdera són les seus que s’incorporen aquest 2025. Els més de 8.000 jugadors i jugadores que hi participaran es repartiran en 9 categories, depenent de la seva edat. Més camps que mai (59) acolliran la competició, que tindrà lloc del 16 al 20 d’abril, coincidint una vegada més amb la Setmana Santa. El MICFootball d’aquest any s’ha presentat al saló de Sessions de la Diputació de Girona i ho ha fet amb la presència del davanter Cristhian Stuani, futbolista i capità del primer equip del Girona FC i padrí del torneig.

Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, ha manifestat que “el MIC és un binomi perfecte que genera sinergies entre l’esdeveniment i la nostra demarcació. Més enllà de la gran aportació qualitativa al nostre engranatge turístic, també fa realitat els somnis de joves futbolistes d’equips de casa nostra, siguin de la categoria que siguin, que es poden enfrontar als grans clubs del món amb ànim competitiu”.

Un dels padrins d’aquesta edició és el davanter Cristhian Stuani, que ha explicat què pot significar per a un futbolista jugar un torneig de les característiques del MICFootball. “És un plaer, un privilegi i tot un honor ser partícip d’aquesta edició del torneig. Poder donar suport a una iniciativa com aquesta, que s’ha convertit en una mena de Mundial en categories de base, em sembla espectacular. Em poso a la pell dels nens i nenes que jugaran el MIC; la seva senzillesa i passió amb la qual viuen aquest esport em recorda quan jo era petit. Era un boig del futbol i la pilota era la meva felicitat”, ha dit l’uruguaià. Ha fet un repàs també a la seva extensa etapa com a futbolista del club de Montilivi. “Quan vaig fitxar, mai hauria imaginat que tindria la possibilitat de viure un recorregut com el que he tingut, ni tampoc que seria capaç de sentir coses tan boniques. Em feia molta il·lusió formar part d’un club que tenia fam i moltes coses per fer. I és cert que he tingut opcions de marxar, però sempre he estat feliç i còmode en una ciutat que m’ha obert els braços. La relació amb el club i amb Girona s’ha convertit en una comunió difícil de trencar i no em penedeixo d’haver-me decidit quedar aquí tot aquest temps”.

La presentació també ha comptat amb la presència del subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon; el president i la directora del MICFootball, David Bellver i Maite Colomer; el representant territorial de l’Esport a Girona, Narcís Casassa, i la directora d’Institucions de CaixaBank a Girona, Gemma Batlle. Alcaldes i regidors dels municipis que acolliran el campionat, patrocinadors i col·laboradors també han assistit a un acte que ha servit per donar a conèixer tots els detalls d’aquesta edició.

Un nou rècord de participació

Per segon any consecutiu, el MICFootball superarà la barrera dels 400 equips inscrits i els 8.000 jugadors. La 23ª edició comptarà amb una participació rècord i un cartell de luxe. Entre les 9 categories, des de la U12 A fins a la U19, hi haurà un total de 444 equips procedents de més d’una quarantena de països dels cinc continents. Una participació tan elevada portarà més partits que mai a les comarques gironines: 1.092. D’entre els clubs confirmats, més d’una desena dels seus primers equips competeixen a la Primera Divisió espanyola. Es tracta del FC Barcelona, Real Madrid CF, Atlético de Madrid, RCD Espanyol, Girona FC, Deportivo Alavés, Real Sociedad, Athletic Club, Sevilla FC, Real Betis Balompié, Villarreal CF, València CF i RCD Mallorca. En l’àmbit internacional hi participaran nombrosos clubs de primer nivell d’altres països europeus. És el cas del Manchester United, Liverpool FC, Arsenal FC, Newcastle United, Southampton FC i Crystal Palace anglesos; el Paris Saint-Germain, Olympique de Marseille i Olympique Lyonnais francesos; conjunts portuguesos com el FC Porto i Sporting Braga; el Juventus FC italià, l’Ajax Amsterdam i PSV Eindhoven neerlandesos; el FC Bayern Munich alemany, l’Inter Miami dels Estats Units i el Shakhtar Donetsk ucraïnès, entre molts altres. Un total de 161 equips participants són catalans i d’aquests, 78 són de les comarques gironines.

El MIC d’aquest 2025 reunirà clubs procedents de 44 països diferents dels cinc continents, igualant el rècord de nacionalitats de l’edició de 2019: Albània, Alemanya, Andorra, Argentina, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Bolívia, Brasil, Canadà, Xina, Colòmbia, Costa Rica, Egipte, Espanya, França, Guadalupe, Països Baixos, Hong Kong, Hongria, Israel, Itàlia, Costa d’Ivori, Japó, Kazakhstan, Kosovo, Letònia, Madagascar, Mèxic, Nova Zelanda, Portugal, Puerto Rico, República Dominicana, Aràbia Saudita, Eslovènia, Corea del Sud, Suïssa, Suècia, Turquia, Ucraïna, Regne Unit, Estats Units, Uruguai i Veneçuela.

David Bellver ha dit que “el torneig s’ha fet molt gran i ens trobem amb xifres que segurament no hauríem imaginat mai si ens les expliquen fa uns anys. Busquem que les més de 10.000 persones que durant tota la Setmana Santa estaran a la Costa Brava gaudeixin al màxim la seva experiència i s’hi trobin com a casa. Tornarem a tenir més de 20 hotels que respiraran l’ambient MIC i això és increïble. Per a nosaltres és clau, a banda de tota la part esportiva, que els equips tinguin una bona estada personal als seus allotjaments”.

Una de les novetats d’aquesta edició és que es posarà per primera vegada en marxa el canal de difusió MIC TV, un servei OTT propi on s’allotjaran els partits que es retransmetin del torneig. Forma part d’un projecte de digitalització del MICFootball, que implementarà 10 càmeres intel·ligents en 10 camps de futbol de la Costa Brava. N’ha parlat David Bellver: “El món avança cap a la digitalització dels continguts, pel que el nostre somni és que en un o dos anys els més de 1.000 partits tinguin cobertura televisiva. El projecte és a mig termini juntament amb ATM, amb els quals implementarem càmeres intel·ligents en els diferents municipis que són seu del torneig”.

Per a Maite Colomer, “si fem cas a les xifres, podem assegurar que el MIC d’aquest any és tot un èxit, perquè ja hem superat el que vam aconseguir el 2024. El producte funciona i la gent confia en nosaltres. Tot i que ara toca la part més difícil, que és la de fer que tot quadri la setmana vinent i la gent pugui viure una experiència que recordi tota la vida”. La directora del MICFootball ha afirmat que “tot l’equip està treballant de valent i anem més avançats que en d’altres edicions perquè hem millorat alguns processos. Sempre he dit que aquest torneig és un trencaclosques en tres dimensions en el qual totes les peces han d’encaixar perfectament cada dia per poder quadrar que tot funcioni a la perfecció”.

Figueres acollirà finals el diumenge

Riells i Viabrea, Jafre i Palau-Saverdera s’incorporen com a seus i el MIC, per primera vegada, es jugarà en 43 municipis de les comarques gironines. Seran 59 els camps que acolliran els partits de totes les categories. Figueres tornarà a ser l’escenari de la inauguració, el dimecres 16 d’abril, però com a novetat d’aquest any també s’hi viuran les finals de les categories U13, U15 i U19 el diumenge. El desenllaç de la resta de categories es viurà a Palamós, repartides entre el cap de setmana. Una vegada més, Banyoles serà el municipi encarregat d’acollir els partits del Pre-MICFootball, que servirà per escalfar motors just abans de l’inici del MIC. La resta de localitats que repeteixen l'experiència d'anys anteriors són Bàscara, Begur, Breda Caldes de Malavella, Calonge i Sant Antoni, Cassà de la Selva, Celrà Castell-Platja d'Aro, Castelló d'Empúries-Empuriabrava, Fornells de la Selva, Girona, Hostalric, L'Escala, La Bisbal d'Empordà, La Jonquera, Llagostera, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva Monells, Mont-Ras, Palafrugell, Pals, Quart, Roses, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sant Gregori, Sant Pere Pescador, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d'Aro, Sils, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar, Vidreres, Vilablareix i Vilamalla.

Narcís Casassa ha declarat que “la seriositat, la qualitat, el rigor, el compromís, l’obertura i la formació són algunes de les qualitats que ens ajuden a definir l’ADN d’un torneig que creix any rere any. Els noms i el nombre d’equips, així com el volum de participants, ho diuen tot. Per a la gran majoria de jugadors i jugadores és molt més que una competició esportiva; és una oportunitat de viure una experiència única i inoblidable”. I ha afegit que “des del Govern de la Generalitat valorem iniciatives com les que avui presentem. Pel seu potencial esportiu, educatiu, social i turístic. Tots ells, objectius que volem reforçar i potenciar amb el projecte Esport 360”.

Pere Parramon ha manifestat que “en un moment en què el món es torna a omplir de fronteres, no només físiques sinó també i sobretot mentals, el MIC ens recorda que la cooperació, el diàleg i el treball en equip són valors que cal continuar reivindicant per construir un món més just, igualitari i, en definitiva, millor. Que aquests joves s’ajuntin per jugar a futbol, més enllà d’una contesa esportiva, és un esdeveniment que ens ofereix l’esperança que les coses poden ser d’una altra manera”. Ha dit també que “mentre l’accés a les oportunitats es reparteix entre les persones amb enormes diferències, una cita com el MIC no només contribueix a equilibrar la balança durant uns dies, sinó que mostra fins a quin punt els resultats són extraordinaris i suposen un benefici col·lectiu”.

El MICIntegra viurà aquest 2025 la seva 11ª edició. Inclòs en el calendari del MICFootball i dissenyat per a esportistes amb discapacitat intel·lectual, s’ha organitzat un any més gràcies al suport de la Fundació ”la Caixa” amb l’objectiu de posar en valor la funció més inclusiva de l’esport. Tindrà lloc el dissabte 19 d’abril a Vidreres, comptarà amb la participació de 18 equips i es podrà seguir en directe per YouTube. N’ha parlat Gemma Batlle, que ha explicat que “el MICIntegra és un projecte molt especial que escenifica molt bé que CaixaBank vol estar a prop de les persones. És un dia molt especial, intens, emotiu i ple d’il·lusions per a les persones participants, els monitors que els acompanyen i els voluntaris que fan tot el possible perquè surti tot rodó”. Ha afegit que “valors com l’esforç, la superació, el respecte, el compromís, la disciplina i la solidaritat, entre d’altres, encaixen perfectament amb l’ADN de la nostra entitat i els compartim també amb l’esport”.

 


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram