El dissabte dia 10 de febrer, a 2/4 de 12, es durà a terme la segona conferència del Vè cicle de conferències de l’Arxiu: Obrint el passat, que en aquesta ocasió canvia d’escenari i es farà a l’Auditori de la Sala Galà, al carrer del Molí, 9.

En aquesta ocasió l’estudiós de la Cultura Pep Vila Medinyà ens parlarà del receptari cassanenc de Can Frigola que es troba dipositat a l’Arxiu Municipal de Cassà. És un quadern de remeis de mitjan segle XIX (per a persones i animals: bous i porcs), de secrets (per tenyir paper, per fer treballs manuals amb palla, fabricar vernissos), de cuina, rebosteria, cosmètica, copiat entre les pàgines d’una llibre de comptes, escrit majoritàriament en català, encara és per avaluar, per faltar-nos estudis pertinents dels contextos fou escrit (autoria, fonts, etc,). Vull dir amb això, que ara per ara, no sabem, si aquestes fórmules, els remeis de medecina tradicional eren de creació pròpia o bé copiats o refets a partir de la coneixença de receptaris coetanis, impresos o manuscrits que llavors circulaven per aquestes comarques. Ens consta que a la família hi havia algú que tenia coneixements de farmàcia, de rebosteria.

A gairebé cada poble important hi havia una adrogueria. Alguns d’aquests adroguers tenien un llibre mestre on apuntaven les mostres que treballaven, les herbes remeieres que usaven. Tampoc coneixem si la majoria de receptes i remeis foren provats o bé es tractava de simple literatura popular. El conjunt és d’una gran riquesa ja que aquests documents més aviat escassegen. Mostra les interioritats, detalls de la història familiar i econòmica d'uns hisendats cassanencs. Per una altra banda, el manuscrit és un testimoni del que es podia consumir al poble per aquelles dates, naturalment els qui s’ho podien permetre. L’anàlisi sòcio-cultural de la conducta alimentaria, remeiera, de la gent de Cassà i de la comarca de la Selva en pot sortir reforçat.

L’interès per l’alimentació i per les cuines, remeis, rebosteria, pastisseria i els usos de la taula moderna dels catalans, d’uns anys ençà, s’ha expandir, no ha parat de créixer. El receptari també es útil per a l’estudi dels pesos, mesures, ingredients, temps de cocció, utillatge, el nodriment en general, etc. On es proveïa la família de Can Frigola d’uns béns que ja no eren de primera necessitat? Entre aquestes pàgines hi trobem fórmules per elaborar el pa de pessic, menjar blanc, bunyols, pilotilles (mandonguilles), ratafia, la recerca d’espècies per matar el porc. Hi ha fórmules per fer sopa gavatxa, sopa de peix sense peix, peix escabetxat, conservació del vi, confitures, codonyat, cuina (pollastres, perdius, peuada, etc), elaboraració de resolis, mostillo.....

El conferenciant, Josep Mria Vila Medinyà, llicenciat en filologia catalana, es dedica preferentment a la història de la literatura, segles XVII i XVIII, edició de textos teatrals i memorialístics, de cuina, estudiós de la llengua i la literatura catalanes al Rosselló. Ha estat premi «Vila de Perpinyà» pels seus estudis sobre la literatura catalana a la Catalunya del Nord, guanyador de la primera beca “Eiximenis”, instituïda per la Diputació de Girona. Al final de l'acte s'oferirà un tastet d'una de les receptes incloses en aquesta llibreta


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram