Aquest divendres 17 de novembre comença la setena edició del Festival Càntut a Cassà de la Selva, amb Belda i Sanjosex, Sol i Serena i el Càntut a taula amb Fetus, entre d’altres. Fins al diumenge 19 de novembre, el festival comptarà amb 25 propostes entre concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat, la meitat de les quals, especialment ideades per al Càntut. Les entrades per als espectacles que en requereixen es poden adquirir a www.cantut.cat.
El Festival s’inaugurarà amb un acte institucional el divendres 17 de novembre a 2/4 de 7 de la tarda al Pati de Can Trinxeria. Un acte obert al públic que donarà sortida a tres dies dedicats a les cançons de transmissió oral i que també rememorarà la Fira del Joc que havia tingut lloc als anys 80 a Cassà de la Selva (gratuït). A continuació, a 2/4 de 8 del vespre a la Sala del Centre Recreatiu (15 € - 18 €), serà el torn d’un dels concerts de la gira de retrobada de Belda i Sanjosex, per commemorar la reedició en vinil del disc Càntut. Set anys després de la publicació del primer disc de la col·lecció discogràfica del projecte de recuperació de cançons de tradició oral, Carles Belda i Carles Sanjosé es tornen a reunir als escenaris, juntament amb Coloma Bertran i Jordi Casadesús.
Més tard, es podrà assistir a la presentació de 20aix a les comarques gironines de Sol i Serena, en un dels concerts també de retrobada, en aquest cas, per commemorar el seu vintè aniversari. El grup garrotxí va néixer l’any 2003 per generar noves branques dins la música tradicional dels Països Catalans. Una dècada més tard i després de dos discos i d’una llarga llista de concerts per Catalunya i Europa, s’aturaven indefinidament per deixar pas a altres projectes dels seus integrants. L’actuació tindrà lloc a les 9 del vespre al Pati de Can Trinxeria (gratuït).
Tancarà la primera nit el grup Fetus, que actuarà en el primer sopar Càntut a taula d’aquesta edició, al Bar del Centre Recreatiu a 1/4 d’11 de la nit, amb totes les entrades exhaurides. Una ocasió en què el grup deixarà de banda el seu format i repertori de concerts habitual per oferir un sopar per cantar conjuntament amb tots els assistents.
Càntut jugant
Enguany, el festival explora les cançons i cantarelles de joc, a partir del projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons, una proposta que explora aquelles cançons de joc, transmeses gairebé sense intermediaris al carrer, a casa i als patis de les escoles. Durant el curs 2022-23, la comunitat educativa de Cassà de la Selva ha participat en una recerca que ha recollit 186 gravacions en l’àmbit familiar de l’alumnat de La Salle, l’Escola Puig d’Arques i l’Escola l’Aldric. Unes cançons que també es podran escoltar durant el festival a la Gramola del Càntut situada a la plaça de la Coma. En aquest sentit, la cançó del festival d’aquesta setena edició és Arri, arri, tatanet, protagonista també de la tercera capseta de música de la col·lecció produïda pel Càntut, i diverses de les activitats del festival exploren aquesta temàtica, com és el taller de Miqui Giménez, l’actuació de l’Escola de Música Municipal Pere Mercader, o la presentació Les cançons de joc. Una experiència de recollida a Arbúcies.
Entrades exhaurides per a cinc propostes
A més de Belda i Sanjosex i Fetus, les entrades per als dos dinars de cantadors i cantadores amb Joan Garriga i Quim Carandell estan exhaurides. La resta de propostes de pagament també es venen a bon ritme: l’últim concert a Catalunya del músic i investigador del folklore Eliseo Parra, que presentarà Diacrónico a les comarques gironines; Alidé Sans, amb la presentació d’Arraïtz a les comarques gironines; la presentació a les comarques gironines de la cantaora valenciana Noelia Llorens Titana; l’estrena oficial del disc Udolç d’Alba Careta i Henrio, i l’actuació dels germans Maestro Espada. El 60 % de les activitats són gratuïtes i les entrades es poden adquirir a www.cantut.cat.
En aquesta setena edició, del 17 al 19 de novembre, es podran veure 25 propostes, entre concerts, xerrades, presentacions, dinars de cantadors i cantadores o tallers, entre d’altres, 12 de les quals activitats úniques o ideades especialment per al Càntut. El Festival comptarà amb quatre presentacions a les comarques gironines, una estrena oficial de disc i una presentació a Catalunya. També cal destacar la implicació en el festival d’11 entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva, una de les claus del projecte: escoles Aldric, Puig d’Arques i La Salle, Biblioteca Municipal, Escola de Música Municipal Pere Mercader, Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva, Grup de Recerca i Estudis Cassanencs, Els Trefins, Amics de la Sardana de Cassà de la Selva, AEiG La Claca, i Grana i Moscatell.
Subscriu-te al bot de Telegram