ACN Girona - El TSJC ha ordenat a la Generalitat clausurar "immediatament" tot el complex de residus de Solius i tancar les instal·lacions. L'alt tribunal ha emès fins a tres interlocutòries referides al litigi que s'arrossega de fa anys, i a totes conclou el mateix: que la sentència que ordenava tancar l'abocador, la nau de premsat i la planta de compostatge és clara, i s'ha d'executar sí o sí. A més, adverteix que si la Generalitat o el consorci no ho fan, s'enfrontaran a multes o responsabilitats penals. Tot i que Solius ja no és abocador, sí que funciona com a planta de transferència de deixalles (que es duen a Vacarisses). Salvem Solius ho veu com una nova victòria i la Generalitat, que admet que això podia passar, ja avança que presentarà recurs.

Nou capítol del serial en què ja s'ha convertit l'antic abocador i el complex de residus de Solius. I nou revés judicial per a la Generalitat i la mancomunitat que gestiona les instal·lacions (on a més del Govern, hi ha representats els ajuntaments de Llagostera, Santa Cristina d'Aro, Platja d'Aro, Calonge i Sant Feliu de Guíxols).

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès tres interlocutòries referides al complex. Totes elles se centren en el compliment de la sentència inicial, ja ferma, que anul·lava l'autorització ambiental de Solius de l'any 2014 (tot i que el dipòsit ja feia dècades que funcionava).

En aquella sentència, emesa el 2020 i que va suposar un punt i apart, l'alt tribunal ordenava tancar l'abocador, la nau de premsat de deixalles i la planta de compostatge. És a dir, clausurar totes les instal·lacions de Solius i acabar amb l'activitat.

A principis d'any, la Generalitat va complir aquesta resolució en part. De fet, va acatar una altra sentència, també del TSJC, que ordenava tancar l'abocador. I des de mitjans febrer, al paratge de Solius ja no s'hi aboquen deixalles. El Govern va clausurar el dipòsit i, a partir d'aleshores, les instal·lacions s'han convertit en una planta de transferència (si bé es manté encara el compostatge).

Les escombraries de la quinzena de municipis que abocaven a Solius -exceptuant Torroella de Montgrí- es continuen portant al complex, però tan sols hi estan de pas. Perquè es tornen a recollir en camions i, des d'aquí, es deriven totes fins a Vacarisses (arran de la negativa de Lloret de Mar que una part s'aboquessin al seu centre de tractament).

Sobre l'antic abocador, però, encara hi planen incògnites. La Generalitat ja va anunciar que assumiria els 3 MEUR que costaven tant la clausura com el segellat del dipòsit. Però calia veure d'on sortien els diners per fer-ne el manteniment obligat per llei durant 30 anys i si el tancament de Solius repercutiria en un augment de taxes als municipis (perquè ara han de pagar més pel trasllat de les deixalles).

Tot el complex

Ara, a més, a tot això s'hi sumen les tres interlocutòries del TSJC, referides a la sentència que ordenava clausurar tot el complex. També, la planta de compostatge. Per una banda, en dues d'elles l'alt tribunal català desestima els incidents d'inexecució d'aquella sentència, que havien presentat tant la Generalitat com la mancomunitat que gestiona Solius. En el cas del Govern, perquè no veu motius perquè no s'acati la decisió; i en el cas del consorci, perquè conclou que no està legitimat per demanar-ho.

El tercer incident l'havia presentat l'Associació Salvem Solius; en aquest cas, els seus motius eren diametralment oposats als de la Generalitat i el consorci. Perquè l'entitat reclamava, precisament, que el TSJC ordenés fer complir la sentència, cosa que l'alt tribunal català li estima del tot.

Tant a l'hora de rebutjar els dos primers incidents, com també d'avalar el tercer, els motius que esgrimeix el TSJC són clars; la sentència que ordena tancar tot el complex de residus de Solius és ferma, i s'ha d'executar sí o sí (amb independència de si ara el complex funciona com a planta de transferència o no).

En conseqüència, el TSJC ordena a la Generalitat que de manera "immediata i urgent" adopti totes les mesures necessàries per "cessar l'activitat i clausurar totes les instal·lacions" del complex de Solius. A més, l'alt tribunal també adverteix que si la Generalitat i el consorci no ho fan, s'enfrontaran a multes o a responsabilitats penals.

Victòria i recurs

L'advocat de Salvem Solius, Xavier Soy, assegura que l'associació "valora molt positivament" i veu com una nova victòria aquestes últimes resolucions, perquè confirmen allò que l'entitat defensa des d'un inici: "Que han de cessar totes les activitats del complex". "Unes activitats que, sobretot a l'estiu, generen greus molèsties per olors als veïns de Solius i el seu entorn", afirma Soy.

Per la seva banda, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, admet que això "podia passar" i ja avança que la Generalitat presentarà recurs. "Som conscient de la gravetat de la situació que viu tot el complex de Solius, generada per la nefasta gestió que ha tingut, i que intentem anar resolent per capítols", explica Peraire.

"Estudiarem bé aquesta nova ordre i seguim preparant-nos per afrontar la situació", afegeix el director de l'ARC. "D'entrada, estem preparant un recurs de reposició, que es presentarà davant la sala del TSJC en temps i forma convenient", conclou Peraire.


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram