El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat que la Generalitat de Catalunya invertirà a les comarques gironines 21,8 milions d’euros de l’instrument REACT-UE, procedent dels fons europeus Next Generation EU, per “fer actuacions de millora i reforma de diversos centres educatius i a ampliar centres d’atenció primària de la vegueria”. Les obres hauran d’estar finalitzades el desembre del 2023 i serviran, ha subratllat el conseller.
Entre els projectes més destacats, es troben els 1,8 milions que costaran les reformes del centre d’atenció primària de Cassà de la Selva o els 2,4 milions que es destinaran a rehabilitar el CAP de Torroella de Montgrícal i els 5,3 milions d’euros que es destinaran a finançar la construcció de l’Escola Gegant del Rec, de Salt. També es faran obres de millora dels espais a 23 escoles i 22 instituts de la vegueria, en aquest cas es destinaran 229.899 € en diverses actuacions de rehabilitació de l'Escola Puig d'Arques a Cassà. En tots els centres estan previstes actuacions adreçades a reduir el consum energètic, com ara la millora dels tancaments o dels sistemes de calefacció i d’il·luminació.
El juliol del 2021, la Comissió Europea va autoritzar la reprogramació del Programa operatiu del FEDER de Catalunya per al període 2014-2020, amb l’objectiu de destinar els recursos REACT-UE a fer front a les conseqüències socials i econòmiques de la COVID-19 i reactivar l’economia després de l’impacte de la pandèmia, per un import de 1.023 milions d’euros. Així, d’acord amb el nou Programa operatiu del FEDER, la Generalitat va assignar els recursos REACT-UE al voltant de quatre línies fixades per la Comissió Europea amb un únic objectiu: reactivar l’economia després de la pandèmia.
Altres inversions en fibra òptica i mobilitat urbana, no territorialitzables
A banda d’aquestes actuacions, que formen part de l’objectiu 5 (Suport a les inversions en infraestructures que presten serveis bàsics a la ciutadania), l’instrument REACT-UE també preveu inversions en uns altres tres àmbits que no es poden territorialitzar. Així, el primer objectiu, dedicat als productes i serveis per a la salut, preveu atendre la despesa sanitària derivada de la pandèmia per oferir una correcta prestació assistencial als pacients afectats per la COVID-19. Inclou el finançament d’equipament sanitari, material de proves, equips de protecció personal, instal·lacions de reforç o l’estada hospitalària de 43.706 persones en diversos centres sanitaris de Catalunya, entre d’altres.
Les actuacions emmarcades en el segon objectiu, enfocat a la transició cap a una economia digital, es destinaran a finalitzar el desplegament de la fibra òptica per tota la geografia catalana, de la qual es beneficiaran 490.531 persones; implantar el Sistema d’Integració Tarifària al conjunt del territori per tal que el viatger pugui fer intercanvis modals abonant un únic pagament integrat, independentment de la zona del territori on es desplaci i del mitjà de transport que utilitzi, cosa que repercuteix en una millora per a 9.438.334 usuaris de la T-mobilitat.
També s’hi inclou un projecte per evolucionar el Canal empresa, depenent del Departament d’Empresa i Treball, que permet recollir i impulsar continguts proactius que anticipin les necessitats d’empresaris, intermediaris i gestors, i amb l’establiment d’un canal de comunicació molt més àgil i intuïtiu, del qual es beneficiaran 200.000 usuaris. Finalment, el tercer bloc, destinat a la transició cap a una economia verda, inclou la construcció de 13 quilòmetres de noves pistes per a senders i bicicletes.
Subscriu-te al bot de Telegram