Els espais i moments per cantar del Dinar de cantadors i cantadores, del Vermut cantat amb Virolailo i del Càntut a taula amb Quedem en Paus i Julivert, han posat en valor el fet social de cantar en comunitat
Mayalde, Paula Grande i Anna Ferrer, Artur Blasco, Jaume Arnella i Fetus o Marala són algunes de les propostes que s’han sentit aquests dies al festival
El projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha posat punt i final a la cinquena edició del Festival a Cassà de la Selva, assolint els objectius amb els quals va néixer. Durant tres dies, el municipi gironí ha acollit una vintena d’activitats, entre concerts, presentacions i exposicions, entre d’altres, que han permès explorar el repertori de cançons de tradició oral, posar en valor aquest patrimoni immaterial i buscar espais i moments per cantar en comunitat.
Una trobada intergeneracional per compartir cançons i continuar la cadena de transmissió del patrimoni immaterial del país. Durant tres dies intensos, la cinquena edició del festival ha permès que persones de totes les edats participin d’un projecte col·lectiu, cultural i social que posa en valor la cultura popular del país. Les propostes, d’estils diversos, han fet que s’hi apleguin públics diferents, trencant barreres pel que fa a la concepció de la música d’arrel o tradicional com un àmbit reduït o tancat. La participació del públic en els espais i moments per cantar en comunitat ha estat, també, una de les claus de l’èxit del festival.
De les 19 propostes programades, 7 van exhaurir totes les localitats. Es tracta del concert de Fetus i Jaume Arnella, el Dinar de cantadors i cantadores, el Càntut a taula amb Quedem en Paus i Julivert, l’actuació de Marala, el Biblionadons amb Carmina Rabassedas, el concert de Mayalde i la presentació del llibre-disc Beget. Cançons recollides per Kristin Müller. Pel que fa a la resta, van comptar amb una bona afluència de públic. Destaquen especialment els concerts de Paula Grande i Anna Ferrer, Llavors de fonoll, Reggae per xics o Més lloc per a la fosca, entre d’altres.
Pel que fa a les dues exposicions que s’han instal·lat a Can Trinxeria de Cassà de la Selva amb motiu del Festival Càntut, segueixen obertes. Fins al dijous 25 de novembre es podrà veure Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti, que explora la figura, trajectòria i el llegat de a folklorista. I, fins al divendres 3 de desembre, es podrà visitar Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés, un recorregut per les diferents facetes en les quals va destacar el músic i folklorista català.
El Càntut segueix viu a Cassà de la Selva
Més enllà del cap de setmana del festival, Cassà de la Selva viu el projecte Càntut durant tot l’any. Actualment s’està duent a terme el projecte Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons. Després de diverses col·laboracions amb les escoles i instituts de Cassà de la Selva, s’ha impulsat ara una iniciativa amb la comunitat educativa del municipi que vol recollir cançons de les diferents cultures presents a la població. Aquesta proposta busca la implicació dels alumnes per tal que realitzin gravacions de les cançons tradicionals de les seves famílies, amb l’objectiu de conèixer i recopilar el repertori de tradició oral de la vila. Enguany, el projecte se centra en les cançons de bressol, cançons suaus que serveixen per ajudar els infants a adormir-se i que, gairebé sempre, han passat de pares i fills per tradició oral. El resultat es podrà veure al Festival Càntut 2022.
Càntut, tres vessants
El projecte Càntut neix l’any 2012 per recollir i difondre la música popular i tradicional recordada per les persones més grans de les comarques gironines i reivindicar, així, unes cançons i uns repertoris musicals lligats a la cultura catalana. Durant aquestes edicions, el festival ha buscat llocs i moments per cantar en comunitat i ha comptat amb actuacions d’artistes com Roger Mas, Roba Estesa & Germà Negre, Lo Barber, Tarta Relena, Miquel Gil, Mans Manetes, Kepa Junkera & Amics de Folk, Joana Gomila, Maria Arnal i Marcel Bagés, i Joan Garriga & Carles Belda, entre molts altres.
Un altra branca del projecte és el cançoner allotjat a la pàgina www.cantut.cat, que compta amb més de 1.500 enregistraments de 200 cantadors, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en 60 poblacions gironines. Així mateix, s’han transcrit 748 cançons a partitures, posant tot aquest repertori a l’abast de qui en vulgui fer ús en diferents formats.
A més del web i del festival, el Càntut compta amb un apartat de produccions pròpies, com l’Hostal Càntut, sopars per cantar que tenen lloc al juliol al Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri; la col·lecció discogràfica del Càntut amb el disc Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer, i el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber; l’exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l’Ésdansa de Les Preses; el taller de percussió corporal de Santi Serratosa & Càntut, que ha donat lloc a l’edició del llibre didàctic Càntut: Les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal, i el curs de Carles Belda & Càntut, dut a terme conjuntament amb l’AEMCAT, entre d’altres.
Subscriu-te al bot de Telegram