El festival, que aposta per mantenir viu el repertori de tradició oral, treballa per adaptar el format d’enguany a les mesures de seguretat establertes.
Entre les produccions pròpies d’aquest 2020 destaca el nou disc de Paula Grande i Anna Ferrer, que veurà la llum el pròxim 13 de novembre.
La cinquena edició del Festival Càntut. Cançons de tradició oral tindrà lloc del 20 al 22 de novembre a Cassà de la Selva. Després de quatre edicions, el festival s’ha consolidat com un punt de referència, amb l’objectiu de mantenir viu el repertori de músiques de transmissió oral. En aquesta nova edició, el festival tornarà a programar propostes molt diverses per a tots els públics com concerts, espectacles i exposicions, entre d’altres.
El Festival Càntut va néixer l’any 2016 per fer viure les cançons de tradició oral i apostar per una forma d’entendre la música més propera, allunyada de grans escenaris i amb la intenció de trencar barreres entre artistes i oients. Després de quatre edicions amb una molt bona acollida, el festival prepara la seva cinquena edició, que tindrà lloc el cap de setmana del 20 al 22 de novembre a Cassà de la Selva i adaptarà el seu format a la situació excepcional causada per la Covid-19. Així doncs, en l’edició d’enguany el festival continuarà oferint una programació variada i per a tots els públics, però condicionarà les activitats i espais a les mesures de seguretats requerides per les autoritats sanitàries. El cartell del festival, que en altres edicions ha aplegat propostes com les de Miquel Gil, Roger Mas, Roba Estesa & Germà Negre, Mans Manetes, Tarta Relena, Kepa Junkera & Amics de Folk, Joana Gomila, Maria Arnal i Marcel Bagés, i Joan Garriga & Carles Belda, entre molts altres, es donarà a conèixer a finals d’octubre.
Nou disc de la col•lecció Càntut
A més del festival, aquesta tardor el projecte Càntut presenta Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer (Bankrobber, 2020), el segon volum de la col•lecció de projectes discogràfics amb repertori de tradició oral de les comarques gironines iniciada l’any 2016. Un nou treball que segueix la línia del disc Càntut (Bankrobber, 2016), de Belda i Sanjosex, que conté dotze cançons i un espectacle amb el qual es van realitzar una cinquantena de concerts arreu dels Països catalans i que va culminar al Shouson Theatre (HK Arts Centre) de Hong Kong. El nou treball, que veurà la llum el 13 de novembre, ressegueix els rols de les dones dels últims dos segles a partir de les cançons recollides en el cançoner en línia i dóna veu i visibilitza les mares, filles, nenes i joves de generacions passades, per acostar el folklore català a l’actualitat.
El nou treball s’ha pogut fer realitat gràcies a la producció de Càntut, Cultural Lab i Escenapart, amb coproducció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, La Marfà - Centre de Creació Musical i la Fira Mediterrània de Manresa. Es podrà sentir en primícia el pròxim dissabte 17 d’octubre a les Fira Mediterrània de Manresa (17 h, Teatre Conservatori, entrades a www.firamediterrania.cat) i al mes de novembre al Festival Càntut de Cassà de la Selva.
Més reptes per al 2020
A més del festival i el nou disc de Paula Grande i Anna Ferrer, des del projecte Càntut enguany es treballa per ampliar els enregistraments del cançoner en línia allotjat a www.cantut.cat. Actualment consta de més de 1.200 enregistraments de 200 cantadors diferents, recopilats per una seixantena de caçadors de cançons que han fet recerques en més de seixanta poblacions gironines, i actualment, es compta amb un equip de persones que treballen per tal d’incrementar el nombre de cançons de tradició oral recopilades.
També segueixen actives les diverses produccions pròpies, com el taller de percussió corporal Santi Serratosa & Càntut, que realitzarà una nova edició els dies 19 i 20 de desembre La Marfà - Centre de Creació Musical de Girona. A més d’aquest projecte, s’han dut a terme el disc Càntut, de Belda & Sanjosex, coproduït amb Bankrobber; l’exposició Peret Blanc de Beget, coproduïda amb l’Ésdansa de Les Preses; el llibre didàctic Càntut: Les cançons de tradició oral a través de la percussió corporal; el taller de Carles Belda & Càntut, dut a terme conjuntament amb l’AEMCAT, i el ja mencionat disc Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer.
El projecte Càntut neix l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral, recordada per la gent més gran de les comarques gironines. Amb l’objectiu de reivindicar aquestes cançons i mantenir vius els repertoris musicals lligats a la cultura catalana, el projecte compta amb tres vessant: el festival, el cançoner en línia i les produccions pròpies.


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram