En motiu de l’entrada, ahir 11/03/2020, de la fase D'ALERTA DEL PLA D'ACTUACIÓ DEL PLA PROCICAT PER EMERGÈNCIES ASSOCIADES A MALALTIES TRASMISSIBLES EMERGENTS AMB POTENCIAL ALT RISC (COVID19) i després de la reunió urgent que s’ha fet amb els directors dels diferents centres escolars, els presidents i responsables de les entitats esportives, casal d’avis, Residencia Geriàtrica, representants polítics de l’oposició i caps de les diferents àrees de l’Ajuntament s’han decidit vàries mesures a aplicar des d’avui mateix.

 

Les mesures acordades són les següents:

1. S’activa el Pla d’emergències local en previsió de les comunicacions i ordres que ens arribin des del departament de Salut, del Departament d’Interior i del Consell Comarcal del Gironès. D’aquesta manera es podran fer els decrets per tancament d’espais si es donés la necessitat.

2. Donat que es preveu que la propagació de la infecció per COVID-19 pugui tenir una afectació poblacional més gran i segons les indicacions sanitàries és important poder fer prevenció i que la propagació sigui el més escalonada possible. Segons dades de salut ens informen que aquesta malaltia provoca, en un 85% dels pacients, simptomatologia lleu. Al 15% restant simptomatologia greu i, d’aquests, un 5% serà simptomatologia crítica.

Per això, malgrat la incertesa actual i el desconcert que ens generen les canviants indicacions es creu important fer cas a les recomanacions i informacions que ens van proporcionant.

- S’anul•len les activitats grupals comunitàries i des del Consorci Benestar Social s’anul•len els tallers de memòria.

- Les reunions i formacions que no siguin inajornables

- Evitar realitzar visites a domicili a menys que siguin imprescindibles.

- Evitar donar visites noves fora de les programades a menys que sigui imprescindibles i no puguin esperar a ser ateses. Mirar de realitzar el màxim de gestions via telèfon abans de donar cita.

- En els edificis municipals evitar les aglomeració de gent en l’interior dels despatxos i com a norma general, s’ha de mantenir una distància entre 1 i 2 metres entre treballador i usuari.
- Suspensió d’entrenaments i partits fins nou avís.

- Es tanca l’espai municipal Pineda Fosca

- Anul•lació d’excursions i visites de centres escolars fora del poble.

- Al CAP Cassà

A part del col•lapse sanitari, hi ha també el col•lapse econòmic que pot provocar tenir moltes persones de baixa per coronavirus. Per això és important que fem cas a les recomanacions i informacions que ens proporcionen les autoritats sanitàries.

A partir d’aquí seguint les indicacions sanitàries s’ha decidit prendre les següents mesures per els propers 15 dies:

 

• S’anul•len totes les activitats grupals comunitàries (Salut i Escola, Pacient Expert, Hora del Tè, grupals de la llevadora).
• Les activitats grupals de Rehabilitació es redueixen a dos pacients per grup.
• S’anul•len les proves complementàries que representen major risc de contagi (espirometries, retinografies...)
• Es treballarà amb agendes flexibles, anul•lant visites de pacients que poden ser demorables i de pacients amb malalties de més risc de tenir complicacions pel coronavirus.
• Es treballarà per resoldre consultes via telemàtica (telèfon o per internet, aquells pacients que tinguin activat La Meva Salut)
• A més a més, a tot pacient amb simptomatologia respiratòria, sigui o no sospitosa de coronavirus, se’l visitarà amb mascareta quirúrgica. A les consultes realitzades a pacients amb simptomatologia respiratòria els professionals sanitaris utilitzaran mascareta quirúrgica i guants. Si la sospita és de coronavirus s’utilitzarà el protocol vigent d’aïllament.

Totes aquestes indicacions afecten als propers 15 dies, a l’espera de noves indicacions passats aquests dies. Aquestes, poden ser modificades en funció de les mesures que decideixi aplicar el Ministerio i el Departament de Salut. Si n’hi haguessin de noves ja us ho comunicaria utilitzant aquesta mateixa via.

De cara a la població general, és important recordar que la millor manera de prevenir la propagació de la malaltia és tenia una bona higiene de mans i seguir les mesures que recomana el Departament de Salut. Podeu trobar diferent infografia a: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/

 

- A la Residència Geriàtrica:

1. Es restringeixen les visites als usuaris i familiars
2. Obligatorietat de rentar mans a l’entrada i a la sortida del centre
3. Es posen a disposició dels usuaris i packs preventius del coronavirus.
4. Es prohibeix la sortida dels residents fora del centre per precaució.
5. En tot moment s’ha informat als treballadors, usuaris i als seus familiars

- Al Casal de Jubilats
1. Es suspenen les excursions programades fins nou avís
2. Es suspenen els balls-berenar dels dijous i diumenges
3. Obligatorietat de rentar mans a l’entrada i a la sortida del centre

 

- En tot moment s’han de tenir present les indicacions següents:

. Cal fer el rentat de mans de manera freqüent.
. Cal tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
. S’ha d’evitar el contacte proper amb persones que tinguin símptomes d’infecció respiratòria (tos o esternuts, fonamentalment). En cas que es manipuli algun objecte d’aquelles persones, cal rentar-se després les mans.
. S’ha d’evitar la compartició de menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
. Després de manipular objectes de tercers, cal abstenir-se de tocar-se la boca, nas i ulls sense abans haver-se rentat les mans.

. També des de l’Ajuntament es reforçarà la neteja en els espais d’atenció.

- Es manté contacte constant amb la Generalitat, especialment el departament de Salut, per anar actualitzant tota la informació, els protocols a seguir i mesures a prendre.

Continuarem en contacte, i en funció dels esdeveniments anirem prenent les mesures pertinents.

S'emetrà un nou comunicat tan aviat com es produeixin novetats en el desenvolupament de la situació.

Agraïm la col•laboració de tots els veïns.

 

Entenc que les mesures poden provocar molèsties, de les que demano disculpes per endavant, però són necessàries per mantenir la major contenció de la malaltia.

 

Robert Mundet i Anglada
Alcalde de Cassà de la Selva

Cassà de la Selva, 12 de març de 2020

 


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram