ERC de Cassà de la Selva ha fet públic un comunicat en el que es detallen les negociacions postelectorals amb les altres dues forces polítiques que van obtenir representació al consistori cassanenc a les eleccions municipals: Junts per Cassà (8 regidors –els mateixos que ERC-) i PSC (1 regidor). Paral•lelament, en declaracions a Ràdio Cassà, l’alcalde en funcions, Martí Vallès, ha explicat la seqüència de les negociacions dutes a terme des de poc després del dia de les eleccions fins que es va fer públic el pacte al qual han arribat Junts per Cassà i el PSC per governar la propera legislatura.
Tot i el pacte JxC-PSC, Vallès reafirma la voluntat d’Esquerra de seguir dialogant, però amb una línia vermella: no incloure el PSC a l’equip de govern o demanar el seu suport per l’alcaldia. El Ple de constitució del nou consistori tindrà lloc el proper dissabte 15 de juny a les 12 del migdia. L’acte serà emès en directe per Ràdio Cassà.


Aquest és el comunicat d’ERC:


Esquerra va iniciar les converses, entregant una proposta d’acord com a punt de partida per negociar i no ha obtingut cap resposta.

Una de les principals línies de treball d’aquesta legislatura ha estat la millora de la transparència de l’Ajuntament de Cassà, a tal efecte, i com hem fet sempre, posem a disposició de la ciutadania totes les accions dutes a terme un cop finalitzades les eleccions municipals del passat 26 de maig, per tal que tothom en tingui coneixement i cadascú en pugui treure les seves conclusions.
D’entrada volem constatar el manteniment de l’oferta d’Esquerra Cassà per dialogar i pactar amb tots els grups polítics de l’ajuntament i concretament d’arribar a consensos amplis, oferta que malgrat que entenem que Junts per Cassà i el PSC hagin firmat un acord, per part nostra segueix sobre la taula, i així serà fins el dia 15 de juny, amb els quals no tenim cap mena d’impediment per seguir parlant i dialogant amb tots aquells que estiguin disposats a fer-ho.
1. Després del resultat de les eleccions municipals, el dilluns 27 al vespre ens vam reunir els membres de la candidatura i la secció local d’Esquerra Cassà per consensuar una posició i dinàmica de treball. Vam acordar obrir diàleg amb tots els grups i plantejar-los a tots una proposta de govern en minoria d’Esquerra (perquè ja vam dir que no pactaríem amb el PSC) on s’incrementava la participació i òbviament el poder de tots els grups.

Al mateix temps, des d’ERC teníem una cosa clara:que tant en campanya com després havíem dit clarament que no estàvem ni estem disposats a compartir govern amb el PSC, ni arribar a un pacte per l’alcaldia amb aquest partit, per motius obvis, ja que no podem viure aliens a la situació política actual i per respecte als nostres companys i companyes a la presó o a l’exili.

1. Dimarts 28 a les 17:00 ens vam reunir amb els representants del PSC. I el dimecres 29 a les 18:00 amb els representants de Junts per Cassà.

En ambdues reunions, vam expressar i explicar exactament el mateix a tots dos grups: primer la voluntat de diàleg i eines per afavorir la representació i participació de tots els grups que s’han dut a terme durant la legislatura i en segon lloc, la capacitat d’arribar a consensos, en aquest cas posant d’exemple que en totes les propostes que s’han dut a ple els darrers quatre anys més de la meitat s’han aprovat per unanimitat d’ERC i PdeCat, la resta s’han abstingut el representants del PdeCAT i només 6 hi ha votat en contra.

Finalment expressàvem la voluntat de fer-los arribar una proposta concreta d’organització municipal, en la qual es plasmés com s’havia d’articular aquesta necessària i major participació política de tots els grups en l’Ajuntament a partir del 15 de juny.

En el cas del PSC, la reunió va durar una hora i tres quarts, en la qual es va repassar i debatre l’actualitat de diversos aspectes del municipi, i vam acabar la trobada emplaçant-nos a traslladar-los una proposta concreta la propera setmana.

Pel que fa a Junts per Cassà, els seus representants van plantejar la possibilitat d’una alcaldia compartida, proposta a la qual nosaltres els vam contestar que estàvem oberts a parlar-ne, que concretessin la seva proposta al mateix temps que nosaltres també concretaríem i desenvoluparíem la nostra proposta per tal de poder-ne seguir parlant.

Finalment amb els representants de Junts per Cassà, vam pactar, amb l’objectiu de poder treballar amb calma i amb un bon ambient de treball no fer comunicats informatius per tal de poder treballar millor.

1. Després d’aquestes dues primeres trobades, vam elaborar una proposta programàtica i organitzativa per la propera legislatura a la l’Ajuntament de Cassà. Proposta que vam validar entre tots els regidors del grup d’Esquerra, entenent-la com a punt de partida per iniciar el treball per consensuar-la entre els diversos grups polítics, i per tant una proposta oberta i subjecte a canvis, que abans de tancar caldria que l’assemblea d’Esquerra Cassà validés.

Es tractava d’una proposta de 7 pàgines en la qual la primera part parlava de les principals accions a desenvolupar, concretades en 74 principals línies de treball, ja que no entenem parlar de l’organització d’un govern municipal, si no és per concretar per a què volem governar i quines millores i projectes volem tirar endavant.

I en la segona part es proposava una proposta d’organització municipal, en la qual es proposava un govern amb minoria d’ERC, amb més participació dels regidors de Junts per Cassà i el regidor del PSC, i que calgués en tot moment el consens de com a mínim 2 dels 3 grups per tirar endavant qualsevol proposta. Podeu ampliar la informació al respecte d’aquesta proposta al següent enllaç: http://locals.esquerra.cat/cassa/article/99537/comunicat-derc-cassa-sobre-les-negociacions-i-converses-mantingudes-amb-els-diferents-grup

1. Dilluns 3 juny ens vam trobar amb els representants del grup socialista. I el dimarts 4 de juny ens vam trobar amb els representats del grup de Junts per Cassà a les 18:00.

En aquestes dues trobades, vam traslladar als dos grups exactament la mateixa proposta.

La reunió amb el PSC es van repassar les principals propostes programàtiques i també la proposta organitzativa. Els seus representants ens van comentar que havien de parlar i debatre amb els membres de la seva candidatura i els responsables a nivell provincial del PSC, i que ens emplaçàvem a trobar-nos per seguir-ne parlant.



Des d’Esquerra Cassà volem reiterar que la nostra proposta no oferia cap càrrec de govern, ni demanava el suport del PSC a la investidura, la proposta plantejava sistemes per incrementar la participació de tots els grups tant del PSC com de Junts per Cassà (i òbviament amb una major participació d’aquest últim entenent els resultats de les eleccions). Desmentint per tant algunes informacions falses, en cap moment vam oferir res al PSC a canvi de res, perquè bàsicament, com a guanyadors de les eleccions, no necessitàvem ni volem el seu vot a favor del nostre candidat. Com a força més votada en cas que cada grup votés al seu candidat el dia 15 de juny l’alcaldia correspondria al grup d’Esquerra Cassà en tenir el major nombre de vots.

En la reunió amb Junts per Cassà, vam plantejar de nou la mateixa proposta que al PSC, remarcant el fet que es tractava d’una proposta oberta, subjecte a totes les propostes i modificacions que es consideressin i poguéssim consensuar amb Junts per Cassà, entenent-los com un actor transcendental i imprescindible d’acord amb el resultat de les eleccions.

Els representants de Junts per Cassà no van portar cap proposta concreta sobre la taula, després d’exposar-los la nostra proposta, responent que ells creien que venien a parlar de compartir l’alcaldia, al qual els responem que estem disposats a parlar-ne,que concretin la seva proposta per tal de poder-la debatre i veure en quins termes la plantegen per tal de poder seguir avançant amb les negociacions.

Al mateix temps des de Junts per Cassà també es va exposar, sobre la proposta presentada per part nostra, la necessitat que els membres de Junts per Cassà disposessin d’una major “visualització”, demanda a la qual des d’Esquerra vam respondre que estàvem disposats a buscar les fórmules i solucions necessàries per arribar a un acord entre els dos grups.

Vam acordar de nou silenci comunicatiu per tal de poder treballar amb la discreció i tranquil•litat necessàries que requereix un tema com aquest.

1. Dijous al matí, el Sr. Marià Montsuñer, envia un missatge de veu per whatsapp al nostre cap de llista expressant que degut a unes suposades crítiques de l’entorn i els regidors d’ERC cap a la seva persona feia impossible arribar a cap mena d’acord.

1. Divendres a mig matí, el senyor Robert Mundet, envia un missatge de text per whatsapp a en Martí Vallès comunicant-li que han arribat a un acord i l’han signat amb el Partit dels Socialistes i que el faran públic aquell mateix dia.

Acte seguit, vam traslladar al representant de Junts per Cassà la nostra disposició per seguir dialogant amb la voluntat d’arribar a algun tipus d’acord, i que també estàvem a l’espera de la concreció de la seva hipotètica resposta. Fins al moment no hem rebut cap comunicació més al respecte.

1. El mateix divendres 7 a les 18:30 els representants de Junts per Catalunya i el PSC presenten a Girona el pacte de govern firmat, amb la qual cosa certifiquem la ruptura del diàleg per part d’aquests dos grups.

1. Malgrat tot, tal com hem explicat a l’inici del comunicat, des del grup d’Esquerra Cassà, seguim disposats a parlar i dialogar de tot, entenent que fins el dia 15 de juny disposem de temps per fer-ho, amb la única línia vermella que és no incloure al PSC a l’equip de govern, o demanar el seu suport per l’alcaldia.

En conclusió, entenem lícita la voluntat de qualsevol dels grups a governar i ostentar l’alcaldia del municipi, però en cap cas es pot utilitzar com a pretext una suposada manca de diàleg per part d’Esquerra Cassà, fins l’últim moment reafirmem la nostra voluntat de seguir dialogant, contrastar i negociar al respecte de propostes concretes que es puguin formular, i que de moment únicament el nostre grup ha posat sobre la taula.


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram