Aquest proper cap de setmana tindrà lloc la Fira del Tap i el Suro de Cassà de la Selva. Les protagonistes de l’edició d’enguany seran les dones que han treballat i treballen a la indústria surera. Definir “El treball de la dona al món del suro” és l’eix argumental. Aquest eix serà visible i present en la majoria d’activitats programades en el marc de la fira.

I és que durant les últimes dècades del segle XIX les dones van anar entrant progressivament a les fàbriques de suro. La mecanització del sector va trobar en les dones una força de treball més econòmica i subjugada que els operaris masculins, i ben aviat van arribar a representar percentatges molt notables del total de treballadors fabrils. L’any 1914, per exemple, les 6 fàbriques que hi havia a Cassà de la Selva ocupaven un total de 112 dones i 114 homes. Dedicades primer als processos de triatge, a treballar màquines d’esmeril o amb ‘metralladores’ i a diverses feines auxiliars –a la fàbrica però també molt habitualment a casa- les dones van entrar amb el temps a les oficines de les fàbriques i modernament als laboratoris. Es tracta d’un treball que sovint no era prou reconegut i va passar desapercebut en el sentit que ha estat una mà d’obra invisible quan es parla de progrés econòmic
.
Per aquest motiu, s’inaugurarà una exposició dedicada a elles amb el títol “Dones i suro: Treball i societat”, es faran diferents xerrades sobre el paper de les dones com ara la conferència de Pep Espadalé i Àngela Martí sobre ‘Dones del suro: les vides de la fàbrica a la llar’ i se’ls farà un homenatge públic, amb la participació de totes elles en reconeixement a la seva feina, el diumenge, 2 de juny, a les 18.30h amb la consellera Teresa Jordà.

L’objectiu de la Fira és crear un marc que serveixi per difondre el patrimoni, la història, la vida social i tots aquells aspectes vinculats a la indústria del tap de suro. Altres actes destacats són aquests:

Demostració de la pela del suro amb un tast de l’esmorzar de peladors.

Demostració d’antic ofici de taper: llescar, picar la barrina, fer cap nets, triar, comptar...

Beure a galet i amb porró amb Carles Xuriguera i Salvador Garcia Arbós

Tast de vins de les Gavarres amb productes de ‘Girona Excel•lent’

Xic-xec sopar dels vells tapers i cançó de rtaverna amb els Trefins

Tast d’escumosos del segell ‘Corpinat’: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo...

Tertúlia amb Josep Roca i Damien Champy, president de la Coopérative Les Crayèr

La inauguració oficial de la Fira del Tap i el Suro tindrà lloc el dissabte, dia 1 de juny, a les 12 del migdia a la plaça de la Coma

Podeu consultar la programació completa (www.firadeltap.cat).


 

 

Subscriu-te al bot de Telegram